Priručnik prevela Zelena energetska zadruga (ZEZ)


Započeti projekt građanske energije je izazovan put gdje možete očekivati zaokrete. U 2022. smo izdali priručnik Građanska energija: Vodič za uspostavu energetskih zajednica kroz koji smo dali smjernice za snalaženje u tom procesu u lokalnom i nacionalnom kontekstu, a dodatno vam donosimo priručnik Građanska energija: Priručnik za preuzimanje energije u svoje ruke. Ovaj priručnik je hrvatska inačica europskog priručnika Community Energy: A practical guide to reclaiming power koji su izradili REScoop.eu, Friends of the Earth Europe i Energy Cities, a koji je do sada preveden na nekoliko jezika.

Logo ZEZ

Ovaj priručnik sakuplja iskustva i stručnost vodećih europskih organizacija i 27 projekata za građansku energiju. Priručnik je prepun uputa, praktičnih savjeta, snažnih priča o uspjehu i neprocjenjivih resursa potrebnih za provedbu revolucije obnovljive energije koju predvode građani i lokalne zajednice. Namijenjen je svima koji žele proizvoditi obnovljivu energiju: od znatiželjnih pojedinaca, do lokalnih vlasti koje izrađuje planove ili funkcionalnih energetskih zajednica u usponu.

Saznajte više o energetskoj tranziciji, tehnologijama obnovljivih izvora te istražite oblike građanske energije s koracima do ostvarenja plana preuzimanjem priručnika.

Croatian guide